Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ισχιαλγία - τι είναι και η θεραπεία της


Η ισχιαλγία (δηλ. η αίσθηση πόνου στο ισχιακό νεύρο) προκαλείται από την πίεση που υφίσταται το ισχιακό νεύρο κάπου στην περιοχή της μέσης και μπορεί να εμφανιστεί είτε ξαφνικά είτε να προϋπάρχει κάποιος πόνος ή ενόχληση στη μέση και να επιδεινωθεί.

 

Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται είτε σε ολόκληρο το πόδι είτε σε κάποια μόνο σημεία του (π.χ. στην κνήμη ή στα δάχτυλα) ενώ ενδέχεται ο ασθενής να νιώσει μούδιασμα ή αδυναμία του κάτω άκρου.

Συμπτώματα

Πόνος που ανακλάται από την κατώτερη περιοχή της ράχης προς τα κάτω μέσω των γλουτών προς το κατώτερο μέρος σκέλους και ο οποίος χειροτερεύει όταν καθίσετε, όταν κάνετε κάμψη προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, όταν φτερνιστείτε, όταν βήξετε ή όταν τεντωθείτε. Συνήθως προσβάλλει τη μία μόνο πλευρά του σώματος.
 
   Kάψιμο ή μούδιασμα

   Oξύς πόνος που μπορεί να δυσκολέψει το σήκωμα στην όρθια στάση.

   Aδυναμία μυός, μούδιασμα ή δυσκολία κίνησης σκέλους ή ποδιού.

 Αιτίες της ισχιαλγίας:

   Κακή στάση του σώματος

   Εγκυμοσύνη

   Παχυσαρκία

   Ύπνο σε πολύ μαλακό στρώμα

   Χρήση ψηλών τακουνιών

   Ολίσθηση δίσκου

 Θεραπεία:

Αποχή από έντονη δραστηριότητα

Χορήγηση αντιφλεγμονώδη φαρμάκων ή αλοιφών στην οξεία φάση.

Θεραπευτική χειρομάλαξη

Διατατικές Ασκήσεις

Ηλεκτροθεραπεία

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αρχή της υπερφόρτωσης - Αύξηση μυικής μάζας

 


Η αρχή της υπερφόρτωσης είναι η πλέον δημοφιλής μέθοδος προπόνησης στην προπόνηση με βάρη.

Χρησιμοποιώντας την αρχή της υπερφόρτωσης έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε σχεδόν συνεχή αύξηση των προσαρμογών από την προπόνηση με βάρη.

Η αρχή της υπερφόρτωσης αποτελεί τον μικρόκυκλο ενός προγράμματος προπόνησης και συνίσταται στη σταδιακή αύξηση της αντίστασης από τον ένα μικρόκυκλο στον άλλο μικρόκυκλο ενός προγράμματος προπόνησης. Το επίπεδο έντασης στην προπόνηση μπορεί να αυξάνεται από περίπου 2,5 % ανά εβδομάδα, ανάλογα με την προπονητική εμπειρία του γυμναζόμενου και το είδος της προπόνησης. Εάν όμως προσπαθούμε μόνιμα να αυξάνουμε τα επίπεδα έντασης θα οδηγηθούμε σε υπερκόπωση. Για το λόγο αυτό πρέπει να μειώνουμε το επίπεδο έντασης κάθε 3 έως 5 εβδομάδες από 5% έως 10% για μία εβδομάδα.

Τραυματισμός: Αστράγαλοι & Προσαγωγοί


Αστράγαλοι: Στον αστράγαλο τώρα, η πιο συχνή κάκωση είναι το διάστρεμμα. Στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι η μείωση του πόνου και η απομάκρυνση του «πρηξίματος» και της φλεγμόνης. Ύστερα από αντιφλεγμονώδη θεραπεία, γίνονται ασκήσεις με απλές και ελεύθερες κινήσεις του αστραγάλου (κίνηση πάνω κάτω, κύκλοι), καθώς και διατάσεις όλων των μυών οι οποίοι βρίσκονται στην άρθρωση.

 

Προσαγωγοί: Εξίσου συχνή πάθηση είναι το «τράβηγμα» στους προσαγωγούς. «Σε πρώτο στάδιο εφαρμόζουμε άμεσα ψυχρά επιθέματα και με την πάροδο των ημερών κάνουμε ήπιες διατατικές ασκήσεις για την περιοχή. Γενικά, αποφεύγουμε να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα φέρουν τον μυ σε ακραίες θέσεις, όπως η είναι η προσαγωγή του ποδιού και η απαγωγή», αναφέρει σχετικά ο κ. Αλευρογιάννης και προσθέτει: «Εάν είναι μια απλή διάταση των προσαγωγών, στο τελευταίο στάδιο κάνουμε μυϊκή ενδυνάμωση με λάστιχα σε πλαγιοπλάγιες κινήσεις – απαγωγή, προσαγωγή- έτσι ώστε να επαναφέρουμε τον μυ στην φυσιολογική συσταλτικότητά του».

Αν όμως είναι κάτι πιο σοβαρό και ο πόνος επιμένει, τότε η ιατρική φροντίδα είναι επιβεβλημένη. «Πρόκειται για κάκωση, και επομένως χρειάζονται άμεσες εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως είναι ο υπέρηχος μαλακών μορίων, ο οποίος και θα μας καθορίσει επακριβώς τον βαθμό της θλάσης, όπως επίσης και τον κλινικό χρόνο της αποθεραπείας».
Σε γενικές γραμμές, οι μικροτραυματισμοί στα κάτω άκρα μπορούν να αποφευχθούν αν φροντίσουμε αμέσως για την θεραπεία τους, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, το πρωτόκολλο RICE ( Rest, Ice, Compression, Elevation – Ξεκούραση, Πάγος, Πίεση, Ανύψωση ) είναι η απάντηση

Προπόνηση με Δράμια ( kettlebell – Gyria)

Μια σιδερένια σφαίρα με μια λαβή.  Ένα KB είναι ένα μεγάλο στρογγυλό κομμάτι σίδηρο που έρχεται σε διάφορα βάρη: 4,8,12,16,20,24,30,32 κτλ κιλά. Στην Ρωσία τα κλασικά μεγέθη είναι 16,24,32,40 και μετριούνται σε «πουντ», μονάδα μέτρησης 16 κιλών.

Δεν είναι ένα καινούργιο εργαλείο. Αντίθετα είναι πάρα πολύ παλιό. Πρωτοεμφανίζεται σε Ρώσικο λεξικό το 1703. Η χρήση του όμως μπορεί να προσδιοριστεί πολύ παλαιότερα καθώς είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα, με άλλες μορφές.

H χρήση του σαν εργαλείο προπόνησης ήταν και παραμένει πολύ διαδεδομένη μεταξύ των όλων των αθλητών και των μονάδων του Ρωσικού Στράτου, και ιδιαίτερα μεταξύ των ειδικών δυνάμεων Spetznaz).

Tο κέντρο βάρους ενός kettle bell βρίσκετε έξω από το χέρι σας. Αυτό θα σας αναγκάσει να χρησιμοποιήσετε περισσότερους μυς σταθεροποίησης και να δουλέψετε σε μεγαλύτερο εύρος κίνησης πράγμα που είναι ιδιαιτέρως πολύτιμο για αθλητές πολεμικών τεχνών.

Για τους αθλητές μαχητικών αθλημάτων δίνουν την δυνατότητα να δουλέψουν εκρηκτικά.

Έτσι οι μυς μαθαίνουν να απορροφούν το σοκ της βαλλιστικής κινήσεις πολύ αποτελεσματικά πράγμα που είναι  κρίσιμο επάνω στον αγώνα κυρίως στην πάλη, πυγμαχία,MMA, κτλ.

Οι ανωτέρω λόγοι είναι αυτοί που τα έχουν κάνει πολύ δημοφιλή σαν εργαλεία προπόνησης μεταξύ μεγάλων αθλητών του χώρου όπως ο Frank Shamrock, BJ Penn, και Fedor.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Αν και όλοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, είναι ένα εργαλείο που οι ασκήσεις του απαιτούν εκπαίδευση και σχετική εξάσκηση. Έμπυροι βέβαια αθλητές δεν χρειάζονται μεγάλο διάστημα για να προσαρμοστούν, όμως απαιτείται βαθιά γνώση για την εκπαίδευση μη έμπειρων ασκούμενων.

Είναι ένα εργαλείο που απαιτεί και σε αναγκάζει να κανείς σκληρή δουλεία και ως εκ τούτου είναι κατάλληλο για σοβαρούς ασκούμενους και όχι για τον μέσο τύπο ανθρώπου που φαντάζετε γρήγορα αποτελέσματα χωρίς να ιδρώσει η που πηγαίνει γυμναστήριο για κοινωνικούς λόγους.

Χτίζουν σώμα που παραπέμπει περισσότερο σε αρχαίο πολεμιστή τόσο όσο αφορά τις αθλητικές δυνατότητες όσο και στην μορφή και δεν είναι τα πλέον κατάλληλα εργαλεία για bodybuilding.

Άσκηση και στρες


 

Τα άτομα που γυμνάζονται αισθάνονται φυσιολογικά και ψυχολογικά πιο ισχυρά και έχουν περισσότερη ενέργεια να αντιμετωπίσουν στρεσογόνους παράγοντες. Η αυξημένη φυσική δύναμη και αντοχή τους καθιστά ικανούς να εκτελούν πολλές δραστηριότητες χωρίς να δυσφορούν ή να κουράζονται, και να ρυθμίζουν καλύτερα τη μυϊκή ένταση, τον καρδιακό παλμό, το σφυγμό της ηρεμίας και την πίεση του αίματος, σε σχέση με άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Τα άτομα που έχουν καλή φυσική κατάσταση, αντιδρούν καλύτερα και έχουν γρηγορότερη αποκατάσταση της καρδιακής συχνότητας μετά από στρεσογόνα γεγονότα. Επιπλέον η άσκηση λειτουργεί ως μηχανισμός απόσπασης της προσοχής από δυσάρεστες σκέψεις της καθημερινής ζωής. Έτσι η ώρα της άσκησης, είναι η ώρα που το άτομο θα διακόψει τη ροή της σκέψης του, όταν αυτή στροβιλίζεται στα ατελείωτα, καθημερινά προβλήματα που δεν βρίσκουν εύκολα λύσεις.

Ταυρίνη - Είναι σπέρμα ταύρου?.

Εδώ και πολλά χρόνια, διαδίδετε πως η κύρια ουσία που περιέχουν τα περισσότερα energy drinks, η ταυρίνη,  είναι σπέρμα ταύρου.  Επιτέλους θα πρέπε να πάψει να διαδίδετε αυτός ο μύθος, ΟΧΙ δεν είναι σπέρα ταύρου αλλά οφείλει την ονομασία της στο ότι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1824 σε ένα όργανο ταύρου και όχι στο σπέρμα του.

Πρόκειται για ένα αμινοξύ που παράγεται στον οργανισμό σχεδόν όλων των ζώων αλλά και των φυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιέχεται και στις περισσότερες βρεφικές τροφές. Το πως επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό θα το μάθετε διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές.

Ελεύθερο αμινοξύ (όχι από τα 20 βασικά) που βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό (μύες, εγκέφαλο, καρδιά, αίμα) και παράγεται από αυτόν στη χολή. Είναι η ουσία που έχει συζητηθεί κατά κόρον αλλά και αυτή από την οποία προέρχεται το όνομα του Νο1 energy drink, Red Bull. Mέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί πάνω από 2.500 έρευνες σχετικά με την ταυρίνη και τις επιδράσεις της στον οργανισμό. Είναι αυτές οι έρευνες που διέλυσαν τις όποιες ανυπόστατες φήμες και επιφυλάξεις με αποτέλεσμα να επιτραπεί η κυκλοφορία του συγκεκριμένου energy drink πριν από χρόνια στη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που παίζει η ταυρίνη στην πέψη του λίπους, στην προστασία του νευρικού συστήματος (αντιμετώπιση στρες κλπ.), στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στη λειτουργία της όσφρησης. Σχετικές απώλειες ταυρίνης παρουσιάζονται σε καταστάσεις έντονου στρες και σωματικής εξάντλησης. Σε έρευνα που έγινε σε αθλητές αντοχής παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της βαθμιαίας αύξησης της έντασης του προγράμματος, σημαντική μείωση στα επίπεδα ταυρίνης.

Ποιός είναι ο ρόλος των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων;


Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία ενισχύουν το αμυντικό σύστημα, την φυσιολογική ανάπτυξη και βοηθάνε στη σωστή λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων. Για παράδειγμα, ίσως  να έχετε ακούσει ότι τα καρότα είναι καλά για τα μάτια και την όραση. Αυτό όντως ισχύει. Τα καρότα είναι άφθονα σε συστατικά που ονομάζονται καροτενοειδή τα οποία το σώμα μας τα μετατρέπει σε βιταμίνη A, η οποία βοηθάει στην πρόληψη προβλημάτων των ματιών. Μία άλλη βιταμίνη, η βιταμίνη Κ, βοηθάει στην θρόμβωση του αίματος (γι’αυτό τα κοψίματα και τα γδαρσίματα σταματάνε να αιμοραγούν γρήγορα). Η  βιταμίνη K βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο μπρόκολο, στα φασόλια (μπαρμπούνια) και στο πλιγούρι βρώμης (κουάκερ). Για γερά κόκκαλα η κατανάλωση τροφίμων όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε  ασβέστιο είναι πολύ σημαντική.

Διαιτητικές συμβουλές για τις αγορές τροφίμων!


Με λίγη εξάσκηση, τα μικρά μυστικά στα ψώνια θα σας γίνουν καθημερινή συνήθεια.

-Προσχεδιάστε τα γεύματά σας για την εβδομάδα και κάντε έναν κατάλογο, πριν πάτε για ψώνια. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε παρορμητικές αγορές ειδών που δεν περιλαμβάνονται στη συνηθισμένη διατροφή σας.

-Ποτέ μην πάτε να ψωνίσετε τρόφιμα νηστικοί. Η πείνα μπορεί να προκαλέσει την αγορά λανθασμένων ειδών διατροφής.

-Μην αγοράζετε τρόφιμα που είναι δυνατόν να καταναλωθούν χωρίς προηγούμενη διαδικασία παρασκευής.

-Αγοράστε είδη που είναι σε προσφορά, μόνο όταν περιλαμβάνονται στη διατροφή σας και γενικότερα σε όλο το διαιτητικό σας πρόγραμμα, διαφορετικά θα πάνε χαμένα ή θα τα φάτε χωρίς να πρέπει ή να το θέλετε.

-Αν θέλετε να μειώσετε το κόστος της διατροφής σας αλλάζοντας τη μάρκα των προϊόντων που ήδη χρησιμοποιείτε, βεβαιωθείτε ότι συγκρίνατε τα συστατικά και τα ποσοστά που αναγράφονται στις ετικέτες και ότι αγοράσατε αυτό που πραγματικά θέλετε.

-Ελέγξτε τα συστατικά στην ετικέτα για αλάτι και άλλα παρεμφερή πρόσθετα. Προσέξτε οποιαδήποτε ετικέτα που αναφέρει τη λέξη "νάτριο".

-Όταν βλέπετε τη φράση "χωρίς αλάτι" σε ετικέτα, σημαίνει ότι το προϊόν έχει λιγότερα από πέντε μικρογραμμάρια νατρίου ανά μερίδα. "Πολύ λίγο νάτριο" σημαίνει λιγότερα από 35 μικρογραμμάρια νατρίου ανά μερίδα. "Λίγο νάτριο" σημαίνει 140 μικρογραμμάρια ή λιγότερο ανά μερίδα. "Μειωμένο νάτριο" σημαίνει ότι το προϊόν υπέστη επεξεργασία για να μειωθεί η συνηθισμένη ποσότητα νατρίου κατά 75%. "Ανάλατο" ή "χωρίς πρόσθετο αλάτι" σημαίνει ότι κατασκευάστηκε χωρίς το αλάτι που χρησιμοποιείται συνήθως, αλλά ότι περιέχει την ποσότητα αλατιού που από τη φύση του έχει.

Κράμπες μυών


Κράμπες Μυών

 

Οι κράμπες είναι ακούσιες, ξαφνικές, μικρές μυϊκές συσπάσεις που προκαλούν πόνο. Εμφανίζονται κυρίως στα πόδια (ιδιαίτερα στη γάμπα) και πιο σπάνια στα χέρια, στον αυχένα, καθώς επίσης στην περιοχή του θώρακα και της κοιλιάς. Συχνά οι κράμπες συμβαίνουν τη νύχτα σε κάποια γάμπα του ποδιού και μπορεί να κρατήσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά (πιο σπάνια μπορούν να διαρκέσουν έως μία ώρα ή περισσότερο).

 

Οι μυϊκές κράμπες (muscle cramps) μπορούν να συμβούν στον καθένα και σε κάθε ηλικία αλλά είναι πιο συχνές στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους, τους αγύμναστους και τους υπέρβαρους.

 

Πρόληψη

Διατάσεις κατά την διάρκεια της ημέρας

Ικανοποιητική κατανάλωση υγρών για ενυδάτωση και ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό

Μη έκθεση σε ακραίες καιρικές καταστάσεις (ζέστη και κρύο)

Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο μαγνήσιο και κάλιο. (πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, ψάρια, μπανάνες, πορτοκάλια, μήλα).

 

Αντιμετώπιση κράμπας

Διάταση του προσβληθέν μυός, δηλαδή τέντωμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ήπια μάλαξη στην περιοχή Ελαφρά χτυπήματα

 με την παλάμη και τσιμπήματα.

Άμεση κατανάλωση αρκετής ποσότητας υγρών, και κάποιο φρούτο εφόσον είναι δυνατόν.

 

Αντενδείξεις μάλαξης - σημεία προσοχής


Αντενδείξεις μάλαξης



1 . Πυρετός

2 . Αιμορροφιλία, αιμορραγία ή τάσεις για την παρουσία τους

3 . Αθηροσκλήρωση - αρτηριοσκλήρυνση

4 . Σκλήρυνση κατά πλάκας,

5 . Λεμφαδενίτιδα,

6 . Έλκος ποδιού,

7 . Αδιόρθωτες ανωμαλίες της καρδιάς

8 . Όλες οι μορφές καρκίνου,

9 . Φλεγμονή και αλλεργία του δέρματος

10 . Έμμηνος ρύση (κυρίως στην μάλαξη της κοιλιάς)

11 . Φλεγμονή των χοληφόρων οδών και πυελική

12 . Μετατραυματικές αιμορραγίες στις αρθρώσεις και τους μύες μέχρι 72 ώρες μετά τον τραυματισμό,

13 . Έλκος στομάχου, του δωδεκαδάκτυλου, πέτρες στα νεφρά, το συκώτι,

14 . Θρόμβοι, φλεβίτιδα (το μασάζ ενδείκνυται 6 μήνες μετά το τέλος της φλεγμονής)

15 . Πυώδη Φλεγμονή

16 . Δερματικές πληγές,

17 . Όλα τα είδη των δερματικών αλλαγών (μύκητες)

Αρωματοθεραπεία


Aρωματοθεραπεία

Αρωματοθεραπεία είναι η χρήση ελαίων που παράγονται από φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες (βότανα), με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής και ψυχολογικής ευεξίας, τη βελτίωση της διάθεσης και γενικά την εναρμόνιση ψυχής, σώματος και εξωτερικού περιβάλλοντος. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες, εναλλακτικές ή συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους θεραπείας καθώς είναι ένα ήπιο και κυρίως φυσικό βοήθημα για την διατήρηση ή την αποκατάσταση της υγείας.

Από ένα αρωματικό φυτό μπορεί να προκύψει, μια ποικιλία αιθέριων ελαίων που προέρχονται από τα διαφορετικά ή και από το ίδιο μέρος του φυτού. Για τη συλλογή αυτών των ελαίων από κάποιο φυτό, είναι πρώτα απαραίτητη η αποξήρανση. Ύστερα, με μεθόδους όπως η απόσταξη, και η εκχύλιση, γίνεται η συλλογή των ελαίων. Οι ουσίες που περιέχονται στα αιθέρια έλαια των φυτών, είναι τόσο δυνατές ώστε έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν (κυρίως με τη μέθοδο του μασάζ) τις στοιβάδες του δέρματός μας, καθώς αποτελούνται από πολύ μικρά μόρια, ή να εισέρχονται στον οργανισμό (όπως με τις εισπνοές) και από εκεί πιθανότατα, μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε κάθε σημείο του οργανισμού κι έτσι κινητοποιούν τους μηχανισμούς ανανέωσης των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα επιδρούν και στη βαθύτερη ψυχική κατάσταση του ατόμου χάρη στη σχέση μεταξύ της λειτουργίας της όσφρησης και των “οργάνων” των συναισθημάτων.

Η επιστήμη σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει, μετά από έρευνες και πειράματα, πως κάθε αιθέριο έλαιο περιέχει μέχρι και διακόσες διαφορετικές χημικές ενώσεις.

 Έτσι λοιπόν, τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και της έντασης, προσφέρουν αναζωογόνηση, αυξάνουν τη σωματική αντοχή, εξισορροπούν τα συναισθήματα και αυξάνουν τη νοητική διαύγεια δρώντας με απόλυτα φυσικό τρόπο που δεν παραβιάζει τις ανοχές, ούτε διαστρέφει τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Δημοφιλέστερα είδη μασάζ


Δημοφιλέστερα είδη μασάζ

1. Μασάζ αρωματοθεραπέιας:  Στο μασάζ αρωματοθεραπείας χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια, τα οποία επιλέγονται βάσει ιδιοτήτων, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, π.χ. χαλαρωτικά, αναζωογονητικά, κτλ. Είναι ιδανικό για προβλήματα που σχετίζονται με συναισθηματικούς παράγοντες.  

2.Βαθύ μασάζ ιστών (Deep Tissue)
Στο μασάζ αυτό, ο θεραπευτής στοχεύει στα βαθύτερα  μυικά στρώματα και στον συνδετικό ιστό. Χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις χρόνιας έντασης και πόνου στους μύες, αποκατάσταση τραυματισμών, ορθοστατικά προβλήματα κ.α.


  3. Σουηδικό μασάζ: Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο μασάζ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εφαρμόζεται με κυκλικές κινήσεις και πιέσεις στις επιφανειακές μυικές στοιβάδες, με τη χρήση ελαίων ή λοσιόν.


4. Σιάτσου: Εφαρμόζεται με πιέσεις των δακτύλων, κατά μήκος των μεσημβρινών του σώματος, οι οποίες διαρκούν από 2-8 δευτερόλεπτα σε κάθε σημείο. Ιδανικό για τη βελτίωση ροής της ενέργειας.  

5. Μασάζ με ζεστές πέτρες:  Οι θερμές πέτρες που τοποθετούνται σε ορισμένα σημεία του σώματος, βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και στην εξισορρόπηση των ενεργειακών κέντρων του σώματος. Πρόκειται για ελαφρύ μασάζ που κάνει πολύ καλό στην μυική ένταση. 

6. Ταϋλανδέζικο μασάζ: Είναι ένα μασάζ ιδανικό για το στρές, την αναζωογόνηση και την ευλυγισία του σώματος. Εφαρμόζεται όπως και το Σιάτσου, με πιέσεις στα βελονιστικά σημεία των μεσημβρινών του σώματος, ενώ δεν χρειάζεται ξαπλωτή στάση του σώματος. 

7. Ρεφλεξολογία: Εφαρμόζεται κυρίως στα πόδια (και στις παλάμες), ασκώντας πίεση σε διάφορα σημεία που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα όργανα του σώματος, λειτουργώντας έτσι ευεργετικά στα πάσχοντα σημεία του σώματος.

8. Μασάζ εγκυμοσύνης:  Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη ανακουφίζει από πόνους. Εφαρμόζεται από πιστοποιημένους θεραπευτές, που γνωρίζουν τη σωστή θέση του σώματος και πως να προσαρμόζουν τις τεχνικές για μια έγκυο γυναίκα.


9. Αθλητικό μασάζ:  Είναι σχεδιασμένο για αθλητές, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και να αυξάνει η απόδοση. Χρησιμοποιείται φυσικά και από ανθρώπους που δεν είναι αθλητές, αλλά έχουν υπερκινητική ζωή. Βοηθά στη χαλάρωση των μυών και αυξάνει την ευλυγισία.

 

Ιστορία του μασάζ


Ιστορία του Μασάζ

Το μασάζ έχει τις ρίζες του στην αυγή της ανθρωπότητας.

Ενστικτωδώς ο άνθρωπος αγγίζει το μέρος που πονά. Η χρησιμοποίηση της αφής σαν θεραπεία είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση αφού μειώνει το στρες και οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική χαλάρωση.

Οι αρχαίοι πολιτισμοί των ανθρώπων είχαν τη γνώση πως με τις μαλάξεις μπορούσαν να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τραύματα και ασθένειες και δημιούργησαν διαφορετικές προσεγγίσεις και τεχνικές μασάζ προσαρμοσμένες στις παραδώσεις και τα έθιμά τους.

Υπάρχουν καταγραφές από όλους τους αρχαίους ανατολικούς και δυτικούς πολιτισμούς, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Μεσοποταμία, Αίγυπτο και Ελλάδα στους οποίους το μασάζ είχε κεντρικό ρόλο στις θεραπείες και συχνά οι θεραπείες μέσω του μασάζ θεωρούνταν ιερή.

Ο ίδιος ο Ιπποκράτης (πατέρας της ιατρικής) θεωρούσε τις "εντριβές" απαραίτητη γνώση για τον καλό γιατρό και όπως έλεγε "Ο καλός γιατρός πρέπει να γνωρίζει πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα πρέπει να ξέρει να κάνει εντριβές, γιατί η εντριβή μπορεί να σφίξει μια πολύ χαλαρή άρθρωση και να χαλαρώσει μια άλλη πολύ σφιχτή" και δίδασκε στους μαθητές του σχετικές τεχνικές.

Η χρήση των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων σε συνδυασμό με το μασάζ ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν βότανα και αιθέρια έλαια σε συνδυασμό με τεχνικές μασάζ (εντριβές) για να αποβάλουν από τους μυς τους τις συγκεντρώσεις τοξινών.

Στο Δυτικό Μεσαίωνα το μασάζ απέκτησε κακή φήμη καθώς η κοινωνία κατηγόρησε τις "απολαύσεις της σάρκας" και την ανθρώπινη επαφή. Το μασάζ επανήλθε στη Δύση από τον Σουηδό γιατρό Περ Χενρικ Λινκ δημιουργώντας το γνωστό ως Σουηδικό μασάζ.

Στις μέρες μας το μασάζ είναι πολύ διαδεδομένο στην Ασία και εξαπλώνεται πάλι γρήγορα στη Δύση με την διάδοση της "φυσιοθεραπείας" και των "εναλλακτικών" μορφών θεραπείας.


Καρελιάδης Αλέξανδρος
Ειδικός σύμβουλος ευεξίας
και συμπληρωματικών θεραπειών.
(WMF)
Therapist’s instructor of Alternative therapies school (ALS)
Personal Trainer & nutrition advisor (ISDO)

Μασάζ στην εγκυμοσύνη


Το μασάζ κατά την ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης, βοηθά στην καταπολέμηση και εξάλειψη του άγχους, κατάθλιψης, μυϊκών και αρθριτικών πόνων καθώς και την βελτίωση υγείας του νεογέννητου. 

Για να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ο ειδικός θεραπευτής θα πρέπει να πιέζει όπου χρειάζεται, στα βαθιά στρώματα των μυών οι οποίοι είναι πιασμένοι λόγο της αύξησης του βάρους και αλλαγής της μεταβολής του σώματος, βασισμένο πάντα στην ευαισθησία και αντοχή της εγκύου.

Οι κινήσεις είναι αρμονικά και χαλαρές, η έγκυος τοποθετείτε σε ειδική στάση, ώστε να χαλαρώνει η ίδια και ταυτόχρονα να μην πιέζετε η περιοχή της κοιλιάς.  Σε αυτό το είδους μασάζ, αποφεύγετε η χρήση αιθέριων ελαίων και χρησιμοποιείτε συνήθως αγνό αμυγδαλέλαιο.  Τα σημεία που δίνει περισσότερη έμφαση ο θεραπευτής είναι, τα πόδια και οι αρθρώσεις, αποφεύγετε η περιοχή της κοιλιάς.

Μετά την συνεδρία ενός μασάζ η έγκυος έχει βελτιωμένη διάθεση και ψυχολογία, αισθάνεται την απόλυτη χαλάρωση και μειώνονται κυρίως τα οιδήματα στα άκρα (φουσκωμένα πόδια), κάτι που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην μείωση του στρες και προσφέρει καλύτερο ύπνο και ξεκούραση.

Συμβουλεύουμε την κάθε έγκυο να δοκιμάσει μια συνεδρία ώστε να επωφεληθεί τα ευεργετικά του στοιχεία, από τον 3ο μέχρι τον 7ο μήνα, ΠΑΝΤΑ με την συγκατάθεση του ιατρού της!



Καρελιάδης Αλέξανδρος
Ειδικός σύμβουλος ευεξίας
και συμπληρωματικών θεραπειών.
(WMF)
Therapist’s instructor of Alternative therapies school (ALS)
Personal Trainer & nutrition advisor (ISDO)